Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle activiteiten en nieuwtjes? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!
captcha 

Nieuws 2015

De klimaatverandering maakt dat water en bodembeheer meer aandacht gaan vragen. Kinderboerderijen kunnen een rol spelen in het water- en bodembewust maken van de samenleving. Er zijn 500 kinderboerderijen in Nederland. Kinderboerderijen kennen ca. 30 miljoen bezoeken per jaar. De locaties zijn laagdrempelig en direct gelegen in een woonomgeving. Ze worden bezocht door jong en oud.

Wat kan de kinderboerderij hierin betekenen?
Voor kinderboerderijen kan het bijvoorbeeld gaan om maatregelen zoals het afkoppelen van het regenwater van de riolering, het vergroenen van daken of het ontharden van het erf, vergezeld van aantrekkelijke informatie. Hiervoor zal kennis over de actuele klimaatopgaven en de gevolgen voor water en bodem worden gedeeld en betrokkenheid worden gecreëerd van de beheerders, bestuur en in een latere fase ook van de vrijwilligers. Gezocht wordt naar koppelkansen (partners, programma's) en gewerkt wordt aan coalitievorming waarmee de inzet effectiever en de realisatie van de gewenste maatregelen/acties mogelijk wordt.

Project op kinderboerderij De Goudse Hofsteden
Het proces op de Goudse Hofsteden wordt begeleid vanuit de Watercoalitie door Anneke van Veen (ambassadeur Water, vereniging Duurzame Gemeenten) samen met Hiltrud Pötz (atelier GroenBlauw). Op 13 november heeft de startbijeenkomst met de beheerders en het bestuur plaats gevonden.

Het enthousiasme bij de medewerkers van de kinderboerderij is groot en de kinderboerderij heeft binnen Gouda al een breed netwerk opgebouwd met scholen en bedrijven. Bovendien gaat het om een prachtig onderhouden kinderboerderij, gelegen op een waterrijke locatie. Dit alles maakt dat iedereen het er over eens was: "Als het hier niet lukt, dan lukt het nergens....".

Van de lessen die worden geleerd bij De Goudse Hofsteden zal een handreiking worden gemaakt over hoe je tot coalities kunt komen om te stimuleren dat ook andere kinderboerderijen praktisch aan de slag gaan met het thema klimaatbestendigheid.

Startsein tijdens nieuwjaarsreceptie
Op zaterdag 9 januari onthult Wethouder Hilde Niezen onthult samen met heemraad Marco Kastelein een regenton en zij zullen gezamenlijk een druivenplant planten. Beide als concrete voorbeelden en startschot van het project. Iedereen die hier interesse in heeft is van harte welkom. Meer informatie en aanmelden: Nieuwjaarsreceptie 9 januari 2016


In de kerstvakantie worden volop activiteiten georganiseerd op de kinderboerderij: van de levende kerststal tot verschillende creatieve workshops. Kinderen kunnen ook een dagje komen meehelpen met de verzorging van de dieren en tweemaal wordt de dreumes- en peuterochtend gehouden.

In de horecaruimte is iedere dag erwtensoep met brood verkrijgbaar en er worden verse pannenkoeken gebakken. Natuurlijk ontbreekt ook de warme chocolademelk met slagroom niet. 

In de kerstvakantie (19 dec tot en met 3 januari) is de kinderboerderij van 10.00 tot 16.30 uur geopend. Alleen op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag zijn we gesloten. 

Ons programma:

- Zaterdag 19 dec: mini-kaarsjesavond
- Maandag 21 dec: dreumes- en peuterochtend en workshop kerstboom maken
- Dinsdag 22 dec: workshop kerstmuts maken
- Woensdag 23 dec: kerststukjes maken voor kinderen en volwassenen
- Donderdag 24 dec: dagje meewerken op kinderboerderij
- Tweede Kerstdag: Levende kerststal en kerstactiviteiten
- Maandag 28 dec: dreumes- en peuterochtend en workshop sneeuwpop knutselen
- Dinsdag 29 dec: workshop fantasiediertje maken
- Woensdag 30 dec: cupcakjes versieren

Meer informatie over de activiteiten, de tijden en aanmelden: Activiteitenoverzicht


  

 

De kinderboerderij heeft maar liefst € 3.837,- gewonnen met de actie Cash voor je Club. Deze actie werd georganiseerd door Winkelcentrum Bloemendaal. Bij iedere uitgave € 5,- ontvangen klanten een roze spaarmunt, die ze konden doneren aan één van de 10 deelnemende verengingen. Onder deze tien doelen werd een totaalbedrag van 10.000 euro verdeeld. Wie het meest spaarde, ontving het meeste geld. De actie begon op 19 september en duurde tot en met 31 oktober. 

Koploper
Al vanaf de start van de actie liep de kinderboerderij op kop! De muntendisplay was zelfs een keer zo vol dat deze open klapte. We zijn overweldigd door de grote hoeveelheid steun voor deze actie. Naast het sparen van munten in de display organiseerden we zelf ook een kleurwedstrijd en konden mensen ook munten bij ons inleveren, waarbij ze kans maakten op leuke prijzen. Maar liefst 3311 munten werden bij ons ingeleverd (en meer, want daarnaast groot deel anoniem). Daarnaast hielden we een actiedag in het winkelcentrum met knuffelhoek, spelletjes en kraam met streekproducten en verkoop. 

Einduitslag
Zaterdag 7 november werd de einduitslag feestelijk bekend gemaakt. Hiervoor was wethouder Laura Werger uitgenodigd. In totaal ontving de kinderboerderij 186.295 munten (38,37% van het totaal). Goed voor de bijdrage van € 3.837. 

Voorzitter Hans Hoeve en beheerder Sandra waren hier samen met een aantal medewerkers en vrijwilligers bij aanwezig. De voorzitter was erg blij met dit geld bedrag, hard nodig in deze tijd van bezuinigingen. Het geld dat hiermee gespaard is, zal goed besteed worden op de kinderboerderij. 

Kortom, we kijken terug op een geslaagde actie en bedanken hiermee alle spaarders voor de munten en winkelcentrum Bloemendaal voor deze actie, super! 

 

Stemmen kon tot en met 2 januari 2016. De uitslag zal enige weken op zich laten wachten. Bedankt voor het stemmen!

--

Onze oproepen om ons te nomineren voor het leukste uitje van Zuid-Holland hebben resultaat opgeleverd! We behoren tot 1 van de 10 genomineerden! Daar zijn we al erg blij mee. Deze actie is een initiatief van de ANWB. Deze nominatie betekent dat we kans maken om het leukste uitje van de provincie te worden. Ook worden we samen met alle andere genomineerden vermeld in het uitjes-magazine van de ANWB.

Vanaf maandag 2 november tot en met 2 januari 2016 mag er gestemd worden. Voor ons erg leuke promotie en stemmers maken kans op musicaltickets!

Stemmen is heel eenvoudig. U kunt vanaf maandag 2 november gebruik maken van deze link: Verkiezing leukste uitje Zuid-Holland

U kunt hiermee de kinderboerderij nomineren en beoordelen op een vijftal punten. Bedankt voor uw stem!


In de herfstvakantie (19 t/m 23 oktober) worden er leuke activiteiten op de kinderboerderij georganiseerd voor jonge tot wat oudere kinderen. We zijn in de vakantie iedere dag van 10.00 - 16.30 uur geopend. 

Er is een afwisselend programma. Ook worden er iedere dag tussen 11.30 en 13.30 uur pannenkoeken gebakken. Daarnaast zijn ook tosti's, broodjes worst, poffertjes en meer verkrijgbaar, dus kom ook lekker lunchen op de kinderboerderij. 

Nieuw dit jaar is het 'dagje kinderboerderij'. We merken dat kinderen graag willen meehelpen op de kinderboerderij met het verzorgen van de dieren. Speciaal voor hen en kinderen die hiermee willen kennismaken organiseren wij het dagje kinderboerderij, waarbij ze samen met een dierverzorger aan de slag gaan met het voeren en verzorgen van de dieren. Tussen de middag wordt er gegeten op de kinderboerderij. Meer info en aanmelden: Dagje meewerken kinderboerderij

Voor de jongsten wordt iedere dag de kabouterspeurtocht gehouden. Deze activiteit kan de hele dag worden gedaan en samen met ouder/ verzorger.

Voor een compleet overzicht van onze activiteiten, meer informatie en aanmelden: Activiteitenoverzicht


Uitslag kleurwedstrijd
We hebben vele mooie en originele kleurplaten ontvangen. Hieruit hebben we drie winnaars gekozen, die hiermee een leuke prijs hebben verdiend. We bedanken iedereen die bij ons een kleurplaat heeft ingeleverd!

UITSLAG KLEURWEDSTRIJD
- Nikki Plaisier, leeftijd 7 jaar
- Anne Warga, leeftijd 5 jaar
- Keano Blom, leeftijd 3 jaar
De kleurwedstrijd is inmiddels afgerond
We organiseren ook een leuke kleurwedstrijd in het kader Cash voor je Club. Tijdens onze actiedag in Winkelcentrum Bloemendaal zullen de kleurplaten verkrijgbaar zijn, maar ook op de kinderboerderij zelf kunnen ze worden opgehaald. 


De kleurplaten kunnen tot en met zaterdag 31 oktober worden ingeleverd op de kinderboerderij en voor de mooiste pf origineelste stellen we leuke prijzen beschikbaar. De winnaars worden begin november bekend gemaakt.


De kleurplaat is via de onderstaande link ook te downloaden en te printen:

 

Waarom munten sparen voor de kinderboerderij?
De kinderboerderij bestaat al ruim 40 jaar en is vrij toegankelijk voor iedereen. Niet alleen kinderen komen graag met (groot)ouders, maar ook vrijwilligers, mensen met dagbesteding, (maatschappelijke) stagiaires en vele anderen vinden bij ons een plek. De huidige subsidie is ontoereikend om de kinderboerderij verantwoord te laten draaien. Daarom doen we ook mee aan deze actie om, naast al onze andere inspanningen, extra inkomsten te verwerven en zo deze prachtige groene plek voor een ieder te behouden.

Wij willen de kinderboerderij graag behouden voor volgende generaties, helpt u ons daarbij mee door muntjes voor ons te sparen?


Brengt u uw munten op de kinderboerderij? Dan maakt u kans op leuke prijzen!

Wij belonen iedere week de drie spaarders die ons de meeste munten brengen op de kinderboerderij. Maak hiermee kans op leuke prijzen, waaronder kinderboerderijpaspoorten, groentepakket uit eigen tuin, schminken voor twee kinderen, koeienknuffel, jubileumboek of gratis deelname aan activiteit.

Wie aan het einde van de actie de meeste munten gespaard heeft, wint een geheel verzorgd kinderfeestje op de kinderboerderij of een leuk bakpakket, bestaande uit streekproducten.

Meer info over de actie: Spaaractie Cash voor je Club voor kinderboerderij

Op onze Facebook en Twitterpagina plaatsen we updates over deze spaaractie. 

Kinderboerderij De Goudse Hofsteden staat tweemaal in de landelijke Recycle top10 voor kinderboerderijen, blijkt uit de cijfers van Kinderboerderijen Actief van het eerste half jaar van 2015. Verschillende soorten afval worden gescheiden ingezameld voor recycling en bezoekers weten de kinderboerderij hiervoor steeds beter te vinden. Met 325 ingezamelde elektrische apparaten staat de kinderboerderij op een gedeelde 6e plaats van de 151 deelnemende kinderboerderijen en met 320 kg gebruikt frituurvet op plek 8 van de 50 deelnemende kinderboerderijen. De gebruikte apparaten en vet worden opgehaald voor recycling en hiervoor ontvangt de kinderboerderij een vergoeding. Een mooie win-winsituatie dus.

Om het belang van recycling extra onder de aandacht te brengen werd in juli dit jaar in samenwerking met Cyclus een speciaal milieustraatje geopend op de kinderboerderij, waarin naast kapotte elektrische apparaten en gebruikt frituurvet ook plastic afval, papier, groen- en restafval apart worden ingezameld. Hiermee geeft de kinderboerderij een duurzaam voorbeeld en levert een extra service naar het publiek.

Bezoekers en buurtbewoners kunnen van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00-17.00 uur kleine kapotte elektrische apparaten (passend in boodschappentas) of gebruikt frituurvet/ olie (in afgesloten verpakking) inleveren op de kinderboerderij.

Meer info: Duurzame kinderboerderij

De zomer is voorbij en nog even en alles is weer kaal. Straks voorbereid op een kleurrijk en vroeg voorjaar? Bestel dan nu bloembollen, die nog dit najaar geplant kunnen worden. Ruime keuze uit vele soorten bloembollen en pakketten, vaste planten, vlinder aantrekkende bloemen en andere bijzondere soorten. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de kinderboerderij. 

Hoe werkt de actie?
- De bollen kunnen online besteld worden: Webshop Bloembollen kinderboerderij
- Bestellen kan vanaf 18 september tot en met 31 december
- De bollen kunnen dit najaar al geplant worden
- U betaalt via de webshop en wij ontvangen een deel van de opbrengst
- De bestelling wordt naar u toegestuurd

Bedankt voor uw steun!

Vanaf 19 september tot en met 31 oktober houdt winkelcentrum Bloemendaal de actie 'Cash voor je Club', waarbij een bedrag van € 10.000 wordt verdeeld onder 10 verenigingen/ doelen. Klanten ontvangen bij aankoop van € 5,- een roze spaarmunt in de winkels van winkelcentrum Bloemendaal (maximaal tien munten per aankoop). De kinderboerderij doet hier ook aan mee. Wilt u ons steunen? Lever de munten dan in in onze display, want hoe meer munten in de display, des te meer sponsorgeld de vereniging ontvangt uit het totaal te verdelen bedrag van € 10.000,-. 

Achtergrond actie
De winkeliers van winkelcentrum Bloemendaal stellen € 10.000 ter beschikking om verenigingen te ondersteunen. Gezien de bezuinigingen van de gemeente richting de verenigingen lijkt dit een mooi gebaar; winkelen én je favoriete lokale vereniging steunen! 

Spaar munten voor de kinderboerderij en maak kans op leuke prijzen
Heeft u spaarmunten? Breng ze dan bij ons en wij belonen iedere week de drie spaarders die ons de meeste munten brengen. Maak hiermee kans op leuke prijzen, waaronder kinderboerderijpaspoorten, groentepakket uit eigen tuin, schminken voor twee kinderen, koeienknuffel, jubileumboek of gratis deelname aan activiteit.

Kans op geheel verzorgd kinderfeestje
Wie aan het einde van de actie de meeste munten gespaard heeft, wint een geheel verzorgd kinderfeestje op de kinderboerderij of een leuk bakpakket, bestaande uit streekproducten.
Actie voor klanten
Iedereen die de Facebook-pagina van winkelcentrum Bloemendaal liked maakt tijdens de actieperiode kans op een van de zes Bloemendaal shoptegoeden van € 25. Iedere week gedurende de actie wordt er door winkelcentrum Bloemendaal een winnaar getrokken. Houd Facebook dus goed in de gaten!

 

Op zomdag 23 augustus vierden we ons zomerfeest als afsluiting van de zomervakantie. Vol met leuke activiteiten voor kinderen en volwassen. De bootjes waren populair, net als het springkussen en het schminken. Kinderen konden daarnaast meedoen aan het avonturenpad met allerlei spannende opdrachten en spelletjes. Zo werd een parcour op verschillende ondergronden afgelegd op blote voeten, konden ze een hut bouwen van takken en over een smalle balk over de sloot proberen te komen. 

Op het middenterein was een boerenterras ingericht en werden onder meer hamburgers gebakken, broodjes worst verkocht en tosti's. Daarnaast hadden we onze eigen entertainment dansgroep K3, waarmee kinderen konden meedansen en een dierenbingo vol met leuke prijsjes. 

Hieronder een aantal foto's van deze dag. Meer foto's zijn hier te zien: Fotoalbum Zomerfeest 2015Kom deze zomervakantie naar de kinderboerderij!
De gehele vakantie organiseren wij volop activiteiten voor kinderen. Hieronder is en overzicht te zien en meer informatie en aanmelden kan via de ACTIVITEITENKALENDER

Ook via onze Facebookpagina en Twitter houden wij u graag op de hoogte van de activiteiten en plaatsen we hier foto's van. Wilt u maandelijks op de hoogte gehouden worden om niets te hoeven missen? Meld u aan voor onze nieuwsbrief. U kunt zich links op deze website aanmelden. 

De kinderboerderij is iedere dag geopend van 10.00-17.00 uur. 

 

Update:

Onze ezel heeft een naam:
De uitslag van de stemwedstrijd is bekend en het is LIZZY geworden met 154 voorkeursstemmen. In totaal werden er 346 stemmen uitgebracht op de kinderboerderij en bij Diertotaal Utopia Gouda

Op Blizz werd 107 keer gestemd. Veel mensen wilden graag een naam met de B, net als de voorgaande ezels, maar Lizzy bleek toch populairder. Luna kon rekenen op 57 stemmen en Myka sloot af met 28 stemmen.

Uit de stemmers van de gekozen naam is een winnaar gekozen. Dit is Liza Jongenotter van 5 jaar. Zij wint een foto op canvas van haar met het ezeltje Lizzy.10 juli 2015
Op vrijdag 10 juli aan het eind van de middag is onze ezel Britt bevallen van een prachtig bont merrieveulen. We hebben er wel even op moeten wachten, want Britt had een dracht van bijna 13 maanden! Britt is de dochter van onze ezel Bonny en geboren op de kinderboerderij. Dit is haar eerste veulen.

Het veulen gaat nog zonder naam door het leven. Bezoekers mogen meestemmen over een leuke naam voor haar. Er kan gekozen worden uit:
- Lizzy
- Luna
- Myka
- Blizz

Stemmen kan op de kinderboerderij en via Diertotaal Utopia Gouda. Stemmen is mogelijk tot en met maandag 27 juli 14.00 uur. Hierna zullen we de stemmen tellen en de naam bekend maken. Onder de stemmers van de gekozen naam, verloten we een leuke prijs. We zijn benieuwd!Op 18 juni is kunekune varken Jasmijn bevallen van een achttal biggen, bestaande uit vier beertjes en vier zeugjes. Met kleine stipjes, grote stippen, met vlekken, zwartbont of oranje (gingerkleurig) met zwart... geen big is hetzelfde. 

En in de nacht van 22 juni is ook kunekune varken Ginger bevallen van 7 biggetjes, waarvan vier zeugjes en drie beertjes in het oranje en bont. 

Dit is voor het eerst dat er kunekunebiggen worden geboren op de kinderboerderij. Voorheen werden de veel grotere vleesvarkensrassen gehouden. In april 2013 arriveerden de kunekune varkens Ginger en Jasmijn op de kinderboerderij, twee zusjes, afkomstig van De Brink in Zeist. Het zijn heel vriendelijke en mensgerichte varkens. Meer lezen: kunekune varkens

Meer foto's van de biggen: Facebook

Biggen Jasmijn

 


Biggen Ginger

 

Ons adres

Kinderboerderij ‘De Goudse Hofsteden’ 
Bloemendaalseweg 34a 
2804 AB Gouda 
0182-514219 

Reguliere openingstijden

1 april – 30 september:
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 17 uur
Maandag geopend vanaf 13 uur

1 oktober – 31 maart: 
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 16.30 uur

Bekijk hier de uitzonderingen

Hoe is het weer?

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.
captcha