Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle activiteiten en nieuwtjes? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!
captcha 

Nieuws 2014


De kinderboerderij wil de verkoopactiviteiten in de kantine uitbreiden. In de huidige tijd met de bezuinigingen zijn deze investeringen noodzakelijk om daarmee extra inkomsten te gaan verwerven. Daarmee hebben we meer mogelijkheden, kan efficiënter worden gewerkt en voldoen we aan de gestelde eisen op het gebied van hygiëne. Eén van de manieren om dit te bereiken is een uitbreiding van het assortiment in de kantine. De keuken en verkoopruimte voldoen dan echter niet meer aan de huidige eisen. Met deze actie worden de verkoopruimte en keuken opgeknapt en vernieuwd.

Goed doel 2014 van Gouda Raakt Sociaal
De stichting Gouda Raakt is een stichting die zich inzet voor de samenleving. Elk jaar kiest Gouda Raakt een nieuw doel uit om te steunen. Vaak zal dit een regionaal doel zijn maar ook landelijke doelen kunnen gekozen worden. Door middel van acties, inzamelingen, social media inzet en feesten proberen we geld in te zamelen voor het goede doel van dat jaar. Gouda Raakt wil bijdragen aan een mooie samenleving.


Gouda Raakt helpt met verschillende acties een bijdrage te leveren aan het benodigde bedrag om een nieuwe keuken te realiseren. Zo is er onder andere een benefietconcert gehouden en zijn er acties tijdens Gouda bij kaarslicht. 

Sponsoren gezocht
De tekeningen zijn gemaakt en een aannemer heeft toegezegd tegels te zullen leveren. Echter daarmee zijn we er nog niet. De kinderboerderij beschikt zelf niet over de financiële middelen om dit te realiseren en is daarvoor afhankelijk van sponsoren, anders kan dit project geen doorgang vinden.

Daarom doen wij hierbij een oproep voor meer sponsoren die in arbeid, materiaal of geld een bijdrage willen leveren aan dit project, zodat de inkomsten uit de kantine een stevige, structurele bijdrage kunnen gaan vormen. Als tegenprestatie wordt de sponsor vermeld op de kinderboerderij en op onze website. 

Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met Sandra Harkes - beheerder Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en 0182-514219

 

 

 

> Update 19 december
De vogelgriepmaatregelen voor het toezichtsgebied Hekendorp zijn ook opgeheven, dat betekent dat wij onze watervogels, kippen en duiven niet meer af hoeven te schermen sinds vandaag.

Vanmorgen hebben we al meteen onze eenden, ganzen en zwanen losgelaten op de beide vijvers. Ook de hekken en plastic zeilen voor de kippenrennen en de volières worden weggehaald, zodat de bezoekers alle dieren weer kunnen zien.

De kippen blijven nog wel even binnen, maar hebben ruime verblijven. Hun buitenrennen zijn door het weer nu erg modderig.


Toelichting op tijdelijke sluiting en maatregelen vogelgriep van 16 nov t/m 18 dec


Na alle maatregelen rond de vogelgriep en de tijdelijke sluiting van de kinderboerderij, mogen we vanaf 30 november weer open onder een aantal strenge voorwaarden. Op zondag 16 november is vastgesteld dat de vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Hekendorp (gemeente Oudewater) de hoog pathogene variant blijkt te zijn. Inmiddels is op meer pluimveebedrijven in Nederland de ziekte vastgesteld. De hoogpathogene variant van vogelgriep is zeer besmettelijk voor gevogelte. Voor kippen is deze variant dodelijk. Vogelgriep is een zoönose, wat betekent dat de besmetting van dier op mens kan worden overgebracht. Daarom moesten ook kinderboerderijen per direct maatregelen treffen.

> Update 30 nov 2014: We zijn geopend voor publiek. Onze kippen en watervogels zijn opgehokt en is een deel van het terrein tijdelijk afgezet. De meeste dieren, speeltuin en kantine zijn gewoon te bezoeken. 


Nieuws over tijdelijke sluiting
De kinderboerderij is gelegen binnen de 10 kilometer zone vanaf het besmette bedrijf in Hekendorp, het zogenaamde beschermings- en toezichtsgebied. Hierdoor zijn we tijdelijke gesloten geweest voor bezoekers vanaf 16 tot en met 29 november. De maatregelen rondom de vogelgriep zijn inmiddels weer versoepeld. Naar verwachting zullen de maatregelen per 18 december weer vervallen. 

Financiele gevolgen voor kinderboerderij
Door de sluiting ligt alles stil. De kinderfeestjes zijn afgebeld, activiteiten en lessen vinden geen doorgang en ook de kantine kan niet worden verhuurd. Daarnaast zijn er geen inkomsten uit de verkoop van consumpties, streekproducten en dierenvoer.

De kinderboerderij is op een rijtje aan het zetten hoe groot deze gevolgen zijn, naast de al aanzienlijke vermindering van de subsidie. Duidelijk is wel dat dit een extra klap betekent in een tijd waarin het al moeilijk is om alles financieel rond te krijgen.

Maatregelen vogelgriep

Afschermplicht
Al onze kippen, watervogels, duiven en parkieten zijn afgeschermd en mogen niet in contact komen met wilde vogels en andere (zoog)dieren. Ze worden apart verzorgd en er zijn extra hygienemaatregelen getroffen. Dit om insleep van het vogelgriepvirus door wilde vogels te voorkomen.

Daarnaast moeten we ook zorgen dat bezoekers niet in contact kunnen komen met onze dieren. Dit betekent dat we de verblijven extra hebben moeten afschermen met plastic zeilen en er daarnaast ook nog hekken omheen hebben geplaatst.
 
Kinderboerderij gedeeltelijk afgesloten
Een gedeelte van de kinderboerderij (paarden, moestuin en bijentuin) en een deel van het achtererf rond de kippenren zijn afgesloten voor bezoekers. Dit omdat we langs het pad hier naartoe watervogels hebben zitten. De kantine, speeltuin, stal en geitenweide, konijnen en cavia's zijn gewoon te zien en te bezoeken.
 
Heeft u thuis pluimvee of komt u ermee in contact?
We raden aan om dan tot opheffing van de maatregelen de kinderboerderij niet te bezoeken. De kans op verspreiding is klein, maar wel sluiten we graag zoveel mogelijk risico's uit om te voorkomen dat onze dieren ziek worden.
 
Ook vrijwilligers die thuis pluimvee of gevogelte hebben of er via hun werk, school of stage mee in contact komen zullen gedurende de duur van de maatregelen geen werkzaamheden op de kinderboerderij verrichten.

Lees alles over vogelgriep via Rijksoverheid: Vogelgriep 2014

Lees alle maatregelen voor kinderboerderijen via vSKBN (brancheorganisatie): Dossier vogelgriep 
 
Vraag & antwoord vogelgriep (bron: vSKBN)

Waarom was de kinderboerderij (tijdelijk) dicht?
Vogelgriep kan verspreid worden via andere vogels, stofdeeltjes en vogelpoep, maar ook mensen kunnen deze griep verspreiden. Mensen kunnen geen andere mensen besmetten, maar wel de kippen. Voor kinderboerderijen is het onmogelijk om 'bij de poort' te controleren waar alle bezoekers de afgelopen 72 uur zijn geweest en of ze misschien in contact zijn geweest met tamme of wilde vogels. Om elke vorm van besmetting uit te sluiten, moet de kinderboerderijen binnen de 10 kilometer zone op slot voor een periode van 30 dagen. Alleen medewerkers (of vrijwilligers) die de dieren komen verzorgen en zelf niet in contact zijn geweest met pluimvee de afgelopen 72 uur, mogen op de kinderboerderij komen.

Dit is een preventieve maatregelen die altijd wordt genomen, zodra er een zeer besmettelijke dierziekte uitbreekt.

Kan ik dan ziek worden van een bezoek aan de kinderboerderij?
Nee. Er is op dit moment in Nederland op een drietal bedrijven vogelgriep vastgesteld. Het gaat om de H5N8 variant. Mensen, zoals kippenboeren, die intensief met pluimvee bezig zijn, kunnen wel ziek worden. Maar tot nu toe is er nog niemand ziek geworden.

Worden er kippen afgemaakt op de kinderboerderij?
In principe wordt dat niet gedaan, tenzij de dieren besmet zijn. Deze variant van vogelgriep is voor veel kippen dodelijk en zieke dieren kunnen ook gezonde dieren besmetten. De dieren kunnen eventueel gevaccineerd worden.

En verder?

Wij volgen de maatregelen op die worden opgelegd door het ministerie. Deze zullen afhankelijk zijn van de ontwikkelingen op het gebied van deze uitbraak van vogelgriep. Via onze website, nieuwsbrief en social media houden wij u hiervan op de hoogte. 


 

 

 

 

 

Met het feestelijke jubileumweekend op 30 en 31 augustus vierde de kinderboerderij haar 40-jarig bestaan. In april werd het jubileumjaar geopend tijdens de jongdierendag, waarbij ook het jubileumboek werd uitgereikt en de tentoonstelling werd geopend. Daarnaast was er een fotowedstrijd voor de bezoekers. 

De zaterdag startte met de opening van het nieuwe speeltoestel door kinderburgemeester Diewertje Kerkhoven. Door te zwengelen aan de pomp haalde zij het eerste grondwater boven. Leuk voor alle kinderen en de rest van de dag werd er veel gespeeld met dit nieuwe speeltoestel.

Nog meer leuke berichten, want de organisatie van de Goudse De Goudse Nationale Singelloop verraste de kinderboerderij met een cheque van € 2.042, waar we erg blij mee zijn! En op deze 40-jarige verjaardag kreeg de kinderboerderij ook nog een mooie vlag met het logo uitgereikt, welke door de vrijwilligers bij elkaar was gespaard als cadeau. De avond werd afgesloten met een muziekoptreden van What's next. 


Op zondag vond de uitreiking van de fotowedstrijd plaats door Fotoclub Gouda. Rosalie van der Beek won deze wedstrijd en ontving de foto vergroot op canvas. Op zondagmiddagmiddag reed Ton van Duin ritten met de paardenkar. 

Voor kinderen was er beide dagen genoeg te doen. In samenwerking met Scouting Wilo was er een klimactiviteit en een tweetal oversteken over het water, welke onderdeel vormde van het avonturenpad.

Verder konden kinderen bootje varen, midgetgolf, op het springkussen, geschminkt worden en knutselen. En ook was er genoeg te zien, zoals de goochelshow van Wil Zonnebril, de poppenkast (zaterdag) en de paardenshow. Meedoen konden de kinderen aan de kinderbingo en de kinderdisco en ten slotte waren er leuke prijzen te winnen bij de enveloppentrekloterij.

Wij bedanken:

 • Verhage Gouda
 • Scouting Wilo
 • Gouda Raakt,
 • EHBO vereninging Gouda
 • Double Dutch stroopwafels
 • Ton van Duin en koetsiers
 • Annette Dekker (poppenkastoptreden)
 • Wil Zonnebril
 • Alle sponsoren voor de enveloppentrekloterij

 • En niet te vergeten alle vrijwilligers die hebben geholpen bij dit feest.

Bekijk de foto's: zaterdag 30 augustus en zondag 31 augustus

 


 

 

Op 30 en 31 augustus sluiten we ons 40-jarig jubileum af met een gezellig feest voor jong en oud. Beide dagen vol met leuke en gezellige activiteiten voor al onze bezoekers, oud-bezoekers en alle andere betrokkenen. Iedereen is van harte welkom!

Opening
Opening van ons nieuwe water- en zandspeeltoestel door kinderburgemeester Diewertje Kerkhoven op zaterdag om 11.00 uur.

Vele activiteiten voor jong tot oud
- Midgetgolf
- Varen met mini-bootjes
- Poppenkastvoorstelling door poppenkastspeelster Annette Dekker (zaterdag 16.30 uur)
- Paardenshow (beide dagen)
- Activiteiten in samenwerking met scouting Wilo
- Creatieve workshops en vilten
- Enveloppentrekwedstrijd met vele prijzen
- Spannend avonturenpad voor het hele gezin
- Springkussen
- Schminken
- Ritten met paard en wagen
- Prijsuitreiking fotowedstrijd
- Eigen terras: Verse poffertjes, patat, wafels, tosti's, stroopwafels en meer verkrijgbaar

Zaterdagavond optredens van o.a. What's Next (Muziek vanaf de jaren '70)

Het programma per dag is te vinden op onze activiteitenkalender

Jubileumboek
Ter gelegenheid van ons 40-jarig jubileum hebben we een boek samengesteld over 40 jaar kinderboerderij in woord en beeld. Bijna 100 pagina's en 180 foto's van toen en nu geven een mooi beeld van alle hoogte-, maar soms ook dieptepunten uit het bestaan van de kinderboerderij. Het boek is verkrijgbaar voor € 8,95.

Meer info: Jubileumboek

Tentoonstelling 40 jaar kinderboerderij
In de hooiberg is de tentoonstelling over 40 jaar kinderboerderij te zien. Deze tentoonstelling gaat in op de veranderingen in 40 jaar, op educatie en activiteiten, dieren en de mensen en organisaties die bij de kinderboerderij zijn betrokken.

Jubileumposter
De onderstaande afbeelding is ook als A4 poster verkrijgbaar. Wilt u promotie maken voor de kinderboerderij voor het jubileumfeest? Wij hebben nog poster liggen. U kunt ook de poster hieronder downloaden en printen.
 

 

Ruim 30 inzendingen hebben we ontvangen op onze fotowedstrijd. Fotoclub Gouda heeft deze foto's beoordeeld en is gekomen tot een selectie van vijf foto's, waarop het publiek zijn/ haar stem op mag geven tot en met 25 augustus. De uitvergrotingen van deze foto's zijn te zien in de hooiberg. Hier kunnen de stemmen worden uitgebracht. 
In de hooiberg is tevens onze tentoonstelling over 40 jaar kinderboerderij te zien en is een fotohoekje ingericht, waar kinderen in boerenkleding gefotografeerd kunnen worden. 

Genomineerden:
- Rosalie van der Beek
- Tanja Hensing
- Annelies de Jong
- Tanya Willems
- Fam. Nuvelstijn

Deze selectie is ook te zien op onze Facebookpagina, bekijk album genomineerden fotowedstrijd 2014
Alle inzendingen zijn te zien op: album Fotowedstrijd 2014

Op zondag 31 augustus om 15.00 uur wordt de winnaar bekend gemaakt. De winnaar ontvangt zijn/ haar inzending uitvergroot op canvas.

Wilt u meer weten over ons jubileumfeest: Programma jubileum 2014

Inzending 1: Rosalie van BeekInzending 2: Tanja Hensing

Inzending 3: Annelies de JongInzending 4: Tanya WillemsInzending 5: Fam. Nuvelstijn

 

 

Ook deze zomer organiseert de kinderboerderij weer diverse activiteiten voor kinderen. De kinderboerderij is tijdens de vakantie iedere dag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Wekelijks op wisselende dagen worden de dreumesochtenden gehouden voor kinderen tot 4 jaar. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen meedoen aan 'rondje kinderboerderij', waarbij ze meehelpen met de dierverzorging, dieren mogen knuffelen en gaan knutselen. Daarnaast worden er een aantal creatieve workshops georganiseerd, een avonturenmiddag en het piratenfeest. Voor ieder dus wat wils.

Kinderboerderijenpaspoort
Even iets anders dan de kinderboerderij? Wij verkopen ook dit jaar weer kinderboerderijenpaspoorten met 34 vrijkaarten voor attractie- en dierenparken. De paspoorten kosten 15 euro per stuk en zijn bestemd voor kinderen tot en met 12 jaar. De opbrengst komt ten goede aan de kinderboerderij.

Meer informatie over het paspoort en de lijst met deelnemende parken is te vinden op: kinderboerderijenpaspoort 2014-2015

Hieronder is het overzicht met activiteiten te vinden. Voor meer informatie klikt u op de activiteit. 

21 July 
10:30 uur - 11:30 uur
Dreumesochtend Peuters
22 July  Workshop strand Kinderen
25 July 
10:00 uur - 11:30 uur
Rondje kinderboerderij Kinderen
29 July 
10:30 uur - 11:30 uur
Dreumesochtend Peuters
30 July  Piratenfeest Kinderen
05 August  Workshop Kinderen
06 August 
10:30 uur - 11:30 uur
Dreumesochtend Peuters
07 August 
10:00 uur - 11:30 uur
Rondje kinderboerderij Kinderen
13 August  Avonturenmiddag Kinderen
14 August 
10:30 uur - 11:30 uur
Dreumesochtend Peuters
18 August 
10:00 uur - 11:30 uur
Rondje kinderboerderij Kinderen
20 August  Workshop Kinderen
22 August 
10:30 uur - 11:30 uur
Dreumesochtend Peuters
26 August 
10:30 uur - 11:30 uur
Dreumesochtend Peuters
30 August 
10:00 uur - 21:00 uur
Jubileumweekend Alle bezoekers
31 August 
10:00 uur - 17:00 uur
Jubileumweekend Alle bezoekers

 

 

 

Onze spaaractie is afgerond en daarmee hebben we al het geld bijeen verzameld voor het nieuwe water- en zandspeeltoestel dat binnenkort geplaatst gaat worden. Dit speeltoestel wordt geplaatst in de natuurspeelstrook en zal bestaan uit een waterpomp, lange houten goten en opvangbakken voor het water. Speelplezier gegarandeerd en extra kleding aanbevolen!

Het geld is op verschillende manieren bijeengebracht:

 • Sint Jozefpaviljoen (fonds)
 • Donatie ING en donatie Tania Kross
 • Giften in de melkbus door onze bezoekers en andere donaties
 • Bijdrage van wijkteam Bloemendaal
 • Statiegeldbonnenacties bij AH, COOP en PLUS
 • Bijdragen Goudse Singelloop 2014 (volgt later)


En tot slot ook onze eigen gietertjesloterij!

Hierbij bedanken we iedereen voor alle bijdragen en via onze Facebookpagina houden we iedereen op de hoogte van de vorderingen rond de aanleg van dit gedeelte van de speeltuin.

Opening
Tijdens het jubileumweekend - op zaterdag 30 augustus om 11.00 uur -  zal de kinderburgemeester het nieuwe speeltoestel feestelijk in gebruik nemen, samen met alle kinderen.


Voorbeeld van het speeltoestel, welke echter wel iets afwijkt van het toestel dat wordt geplaatst. Zo is de speeltafel links vervangen door een opvangbak. 

Deze maand hebben we diverse activiteiten georganiseerd en sluiten we af met de komende collecte van 30 juni tot en met 5 juli. Op zaterdagmiddag 21 juni hebben we onze begunstigers (vrienden, donateurs, sponsoren en adoptanten) in het zonnetje gezet als dank voor hun bijdrage.

Begunstigers konden een kijkje achter de schermen nemen en kinderen konden meedoen aan spelletjes of knuffelen met onze dieren in de knuffelhoek. We bedanken bij deze al onze begunstigers nogmaal.

Foto's begunstigersdag

Meer foto's: Fotoalbum begunstigersdag 2014


 

Groenmarkt
Op zaterdag 14 juni vond voor de tweede maal de Groenmarkt plaats op de kinderboerderij. De iorganisatoren zijn onder meer wijkteam Bloemndaal en wijteam Plaswijck. Diverse kramen met duurzame en groene initiatieven vanuit de wijk. Vele activiteiten ook voor kinderen. Ponyrijden, georganiseerd door Ruiterclub Gouda, schminken, verkoop armbandjes, knuffelhoek. Ook konden kinderen knutselen en presenteerde de nieuwe Groene scouting BSO zich.

Meer foto's: Fotoalbum Groenmarkt 2014

 

 

 

In het weekend van 17 en 18 mei vonden de Goudse Hofstedendagen weer plaats. Een open dag van de boerderijen en instellingen langs de Bloemendaalseweg/ Ridder van Catsweg. Dit jaar telden deze dagen een record aantal bezoekers van meer dan 20.000. Ook op de kinderboerderij was er een grote toeloop van bezoekers, want er was veel te doen.

Het rad van fortuin, een springkussen, spelletjes, knutselen en schminken trokken veel (jonge) bezoekers. Ook was er verkoop van streekproducten, zomerplanten en tweedehandsspullen. De hoefsmid gaf een demonstratie en op zondag werden de schapen geschoren. 

De nieuwe paardenshow 'de strijd rond Slot Hofsteden' werd meerdere malen vertoond. De eerste show wed zaterdagochtend geopend door Bram van de Vlugt, ambassadeur van het Groene Hart. 

Bij de afsluiting van de Hofstedendagen ontvingen we een mooie gift van € 2186,- van de Ronde Tafel. Zij hadden beide dagen schepijs verkocht waarvan de opbrengst bestemd was voor de kinderboerderij. Nogmaals bedankt!

Kortom, genoeg te doen en beleven voor jong en oud tijdens deze dagen.

Bekijk meer foto's: Hofstedendagen zaterdag en hofstedendagen zondag

 

 

 

 

 

Ons jubileumjaar is geopend! In 1974 opende de kinderboerderij haar hekken, maar niet zonder slag of stoot, want er moest nog ontzettend veel gebeuren om van de oorspronkelijke boerderij een kinderboerderij te maken. Oud-beheerder Inge Boer, een aantal medewerkers en veel vrijwilligers kwamen voor deze uitdaging te staan. Al vanaf het eerste moment waren bezoekers welkom. In al die jaren werd met weinig middelen veel bereikt. Mede dankzij deze inzet is de kinderboerderij geworden tot dat wat het nu is. En nog steeds zijn we volop in ontwikkeling. 

Overhandiging jubileumboek
Het verhaal van de oprichting en nog veel meer tekenden we op in het jubileumboek, dat we speciaal hiervoor hebben samengesteld. In bijna 100 pagina's leest u alles over de kinderboerderij van toen tot nu, bijzondere krantenberichten komen naar voren, interviews met betrokkenen en veel fotomateriaal, ook afkomstig uit het streekarchief, maken het boek compleet.

Inge Boer overhandigde het eerste exemplaar aan burgemeester Milo Schoenmaker en vertelde hem over de tijd van toen en de zware momenten die ze tegenkwamen. Inmiddels heeft de kinderboerderij een onmisbare plaats ingenomen binnen de Goudse samenleving.

Het boek is verkrijgbaar voor € 8.95. We hebben nu een speciale jubileumaanbieding, waarin het boek samen met schaap Wolletje verkrijgbaar is voor slechts € 12.50 samen. 

Het officiele programma
Burgemeester Schoenmaker ontving daarnaast uit handen van onze voorzitter Hans Hoeve een echt Gouds pijpje, gemaakt ter gelegenheid van het jubileum door Cees Moerings. Voormalig stadsdichteres (van 2011 tot 2014) Klara Smeets droeg haar gedicht 'Goudse Hofsteden' voor dat de speciaal ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan schreef. 

Daarna opende burgemeester Milo Schoenmaker de jubileumtentoonstelling in de hooiberg. De eerste twee panelen bevatten informatie en veel beeldmateriaal van toen naar nu. Iedere maand (tot en met juli) wordt er een nieuw paneel erbij geopend.

Tevens zijn ook de winnende kleurplaten te zien en is de aftrap gegeven voor de fotowedstrijd 2014 'thema kinderboerderij' in samenwerking met fotoclub Gouda. Daarnaast kunnen kinderen hun wens voor de kinderboerderij laten weten en is er een fotohoekje ingericht. 

Jubileumtentoonstelling
Deze dag zal ook de tentoonstelling over 40 jaar kinderboerderij worden geopend. Deze tentoonstelling gaat in op de veranderingen in 40 jaar, op educatie en activiteiten, dieren en de mensen en organisaties die bij de kinderboerderij zijn betrokken. De eerste twee panelen zullen tijdens de start van het jubileum te zien zijn. De andere panelen worden de komende maanden gevuld met:

 • Onze doelstellingen, uitgewerkt in activiteiten en educatie (gereed Goudse Hofstedendagen 17 en 18 mei)
 • Onze dieren en hun betekenis voor de kinderboerderij (gereed Begunstigersdag 21 juni)
 • Samenwerken, samen doen, betrokkenheid vrijwilligers, organisaties en bedrijven (gereed juli) 

Fotohoek
In de hooiberg is ook een fotohoek ingericht, waar kinderen in hun boerenkleding op de foto kunnen. Boerenkiels, zakdoeken en bijpassende rokken met schort liggen klaar. (groot)ouders mogen zelf de foto's maken voor het decor van een boerenlandschap.

Mijn wens
Kinderen kunnen hun wens voor de kinderboerderij laten weten. In de hooiberg is een kinderhoekje ingericht, waar kinderen hun wensdier kunnen uitkiezen, inkleuren en hun wens erop schrijven. We zijn erg benieuwd wat jullie voor ons te wensen hebben.

Paardenshow
De strijd rond slot Hofsteden was vandaag voor het eerst te zien. Een show met onze paarden en ezels, opgezet als een initiatief van de vrijwilligers die deze dieren verzorgen. Pony Irisa en ezel Ebony nemen het op tegen draak Panda. In slot Hofsteden houdt Panda de mooie prinses Flora Bella gevangen en ze geeft zich niet zomaar gewonnen...

De show werd vandaag twee keer opgevoerd. Wie de show heeft gemist: tijdens de Hofstedendagen op 17 en 18 mei is de show ook te zien met op zaterdagochtend wel een heel speciale uitvoering.

Meer jubileumactiviteiten
Er volgen nog meer jubileumactiviteiten, zoals de opening van de waterspeeltuin, waarvoor we hard aan het sparen zijn en een groot feest tijdens het jubileumweekend op 30 en 31 augustus. 

Meer foto's zijn te zien op onze Facebookpagina: 

Album opening jubileum
Album paardenshow 

 

 

Op de kinderboerderij worden ontzettend veel foto's gemaakt: kinderen tussen de geiten, spelen in de speeltuin of de jonge dieren. Met een smartphone, een compactcamera of digitale spiegelreflexcamera. Allen kunnen een mooi en verrassend beeld geven van het juiste moment. Wij zouden de mooiste of meest bijzondere foto's graag terugzien en daarom organiseren we in samenwerking met de Fotoclub Gouda een fotowedstrijd.

U kunt vanaf 27 april foto's inzenden die zijn gemaakt op onze kinderboerderij. Het onderwerp verder staat vrij. We zijn benieuwd naar alle inzendingen. Stuur uw foto in volledig formaat naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk alle inzendingen: album fotowedstrijd 2014

Meer informatie en voorwaarden:

Categorieën:
 • Kinderen tot 12 jaar (fotograaf jonger dan 12 jaar)
 • Volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar
 
De fotowedstrijd:
 • Foto’s worden gestuurd aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotoclub Gouda seleceert de vijf beste cq meest  aansprekende foto’s per categorie. 
 • Via een stemwedstrijd bepalen de bezoekers de winnaar
 • Er kan van 1 tot en met 25 augustus gestemd worden
 • Op zondag 31 augustus wordt de uitslag bekend gemaakt
 • De winnaar ontvangt de foto vergroot op canvas
 
Voorwaarden voor deelname:
 • Inzenden vanaf 27 april tot en met 15 juli 2014
 • Foto is gemaakt op kinderboerderij De Goudse Hofsteden
 • Maximaal 3 foto’s per inzender
 • De kinderboerderij behoudt het recht de foto in te zetten als promotiemateriaal voor deze wedstrijd
 • Foto’s digitaal aanleveren in origineel formaat
 • Medewerkers van Fotoclub Gouda zijn uitgesloten van deelname
 
Alvast bedankt voor uw deelname.

 

Ter gelegenheid van ons 40-jarig jubileum hebben we een boek samengesteld over 40 jaar kinderboerderij in woord en beeld. Bijna 100 pagina's en 180 foto's van toen en nu geven een mooi beeld van alle hoogte-, maar soms ook dieptepunten uit het bestaan van de kinderboerderij. Het boek staat vol met leuke anekdotes, interessante feiten en geanimeerde interviews met (oud-) betrokkenen. Ook werkte dichteres Klara Smeets mee aan het boek en schreef speciaal hiervoor het gedicht 'Goudse Hofsteden'. Vivian den Hollander, kinderboekschrijfster beschrijft in haar column in dit boek hoe kinderboerderij Gouda haar inspireerde in haar verhalen.

Kortom, een leuk boek voor iedereen die de kinderboerderij bezoekt, bezocht heeft of op een andere manier bij de kinderboerderij of de stad Gouda betrokken is.

Het boek bevat de volgende hoofstukken:

 1. De kinderboerderij in de samenleving
 2. Toen en nu
 3. Bijzondere dieren
 4. Mens in beeld
 5. Activiteiten en educatie

Zondag 27 april biedt oud-beheerder Inge Boer het eerste exemplaar aanbieden aan de burgemeester Milo Schoenmaker. Het boek is verkrijgbaar voor € 8.95 euro op de kinderboerderij. Nu geldt de speciale jubileumactie: Het jubileumboek en schaapje Wolletje samen voor € 12.50.

Jubileumtentoonstelling
Nog meer lezen over de kinderboerderij? In de hooiberg is de tentoonstelling over 40 jaar kinderboerderij te zien. Deze tentoonstelling gaat in op de veranderingen in 40 jaar, op educatie en activiteiten, dieren en de mensen en organisaties die bij de kinderboerderij zijn betrokken. De eerste twee panelen zullen tijdens de start van het jubileum te zien zijn. Iedere maand wordt er een nieuw paneel erbij geopend (tot en met juli).  

Het jubileumboek


Een kijkje in het boek: De oprichting


Een kijkje in het hoofdstuk 'Onze dieren': de beroemde ponykar

De sponsoren die een bijdrage leverden, bedankt! 

 Voorbereidingen voor de jubileumtentoonstelling 

Na het succes van vorig jaar verkoopt de kinderboerderij ook dit jaar weer kinderboerderijenpaspoorten. Met het paspoort hebben kinderen tot en met 12 jaar gratis toegang tot 34 verschillende dierentuinen, speeltuinen en attractieparken, zoals Safaripark Beekse Bergen, SEA LIFE Scheveningen en Familiepark Drievliet. 

Het paspoort kost per 1 oktober 2014 € 7.50 (in plaatsvan € 15) en is geldig vanaf april 2014 tot en met 31 maart 2015. Mensen die nu vriend worden van de kinderboerderij (minimaal 20 euro per jaar) ontvangen één paspoort gratis. De opbrengst van de verkoop van de paspoorten komt direct ten goede aan de kinderboerderij. 

Deelnemende parken

Dierenparken

1. Dierenrijk (Nuenen)
2. DoeZoo (Leens)
3. Ecomare (De Koog, Texel)
4. Kasteelpark Born (Born)
5. Kinderboerderij en speelparadijs Doniastate (Stiens)
6. Meerzoo (Marknesse)
7. Safaripark Beekse Bergen (Hilvarenbeek)
8. SEA LIFE (Scheveningen)
9. Taman Indonesia (Kallenkote)
10. Van Blanckendaell Park (Tuitjenhorn)
11. Vlinders aan de Vliet (Leidschendam)
12. Zoo Bizar (Orvelte)

Speeltuinen

13. Chimpie Champ Oosterhout (Oosterhout, Gelderland)
14. Chimpie Champ Aalsmeer (Aalsmeer)
15. Kinderparadijs Malkenschoten (Apeldoorn)
16. Land van Jan Klaassen (Braamt)
17. Recreatieoord Binnenmaas (Mijnsheerenland)
18. Speelland Beekse Bergen (Hilvarenbeek)

Attracties en attractieparken

19. BillyBird Park Hemelrijk (Volkel)
20. Familiepark Drievliet (Den Haag)
21. Familiepark Nienoord (Leek)
22. GlowGolf Aalsmeer (Aalsmeer)
23. GlowGolf Amsterdam (Amsterdam)
24. GlowGolf Apeldoorn (Apeldoorn)
25. GlowGolf Capelle a/d IJssel (Capelle a/d IJssel)
26. GlowGolf Houten (Houten)
27. GlowGolf Middelburg (Middelburg)
28. GlowGolf Rucphen (Rucphen)
29. GlowGolf Scheveningen (Scheveningen)
30. GlowGolf Weert (Weert)
31. GlowGolf Zoetermeer (Zoetermeer)
32. Sprookjeswonderland (Enkhuizen)

Evenementen
33. Dierenpret en Exoknaag Houten
34. Exoknaag Gent, België 

    

Een overzicht met deelnemende parken en aanvullende informatie is hier te vinden

Voorwaarden
In het paspoort en op de website staan de voorwaarden voor de vrijkaart per park. Hieronder zijn ze ook te vinden, zodat je niet bij de kassa van het park voor verrassingen komt te staan.

 • Bij inlevering van de bon krijgt één kind (de eigenaar of eigenaresse van het paspoort) gratis toegang tot het park.
 • De vrijkaart is alleen geldig op vertoon van het originele paspoort aan de kassa.
 • Het paspoort is alleen geldig met een recente pasfoto van de eigenaar.
 • Ouders/begeleiders betalen de normale entreeprijs.
 • Het paspoort is geldig voor kinderen t/m 12 jaar.
 • Het paspoort bevat één vrijkaart per park.
 • De vrijkaart is niet inwisselbaar voor geld en niet geldig in combinatie met andere kortingsacties, aanbiedingen of arrangementen.
 • Genoemde openingstijden /entreegelden kunnen afwijken. In het paspoort zijn de tijden en prijzen van 2014 genoemd. Raadpleeg altijd de website van het park voor het laatste nieuws of wijzigingen.
 • De vrijkaarten zijn geldig t/m 31 maart 2015.
 • Voor enkele parken gelden aanvullende voorwaarden. Controleer altijd de vrijkaart en/of de pagina van het park op de website of in dit paspoort. Aanvullende voorwaarden zijn dikgedrukt bij de pagina van het park.

 

Ons adres

Kinderboerderij ‘De Goudse Hofsteden’ 
Bloemendaalseweg 34a 
2804 AB Gouda 
0182-514219 

Reguliere openingstijden

1 april – 30 september:
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 17 uur
Maandag geopend vanaf 13 uur

1 oktober – 31 maart: 
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 16.30 uur

Bekijk hier de uitzonderingen

Hoe is het weer?

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.
captcha