Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle activiteiten en nieuwtjes? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!
captcha 

Nieuws 2012

Traditiegetrouw organiseert de kinderboerderij op Tweede Kerstdag een levende kerststal. Hiervoor wordt de hooiberg helemaal omgebouwd. De ezel, schapen en andere dieren zijn ook in deze kerststal te vinden.

Kinderen worden uitgenodigd in de kerststal. De herder vertelt het kerstverhaal, waar ook Jozef en Maria, de wijzen en de engel deel van uitmaken. In de kantine zijn leuke knutselactiviteiten en is warme chocomel, gluhwein en erwtensoep verkrijgbaar.

Meer foto's zijn te vinden op onze Facebookpagina: Activiteiten - Kerststal 2012

Enige tijd geleden starten wij met een bezoekerstevredenheidsonderzoek. HBO-studente Tanja is momenteel druk met de uitwerking van de resultaten en verwacht dit eind januari af te ronden. Onder de vele deelnemers hebben we vier prijwinnaars uitgekozen als dank voor deelname.

- Ineke
- Cindy
- Gerina
- 'Synnovek'

Gefeliciteerd met jullie prijs!
Zij zijn via mail al op hoogte gesteld. Alle andere deelnemers uiteraard ook nogmaals dank!

In november publiceerden wij al de eerste resultaten van het onderzoek over diercontact. Dit is na te lezen: Eerste resultaten

We zijn erg trots te melden dat we het Keurmerk Kinderboerderijen hebben behaald! De kinderboerderij is dinsdag 18 december getoetst voor het Keurmerk Kinderboerderijen. De afgelopen tijd zijn we druk bezig geweest met de voorbereidingen hiervoor. Een checklist met bijna 80 criteria hebben we samen met de toetser doorlopen. Zo is er gekeken of we aan de Arbowet voldoen, de huisvesting voor de dieren voldoet, de handenwasgelegenheden in orde zijn en of we voldoen aan de eisen op het gebied van bedrijfshulpverlening (verlenen EHBO en ingrijpen bij calamiteiten).

Met het behalen van het Keurmerk tonen we aan een veilige en verantwoorde kinderboerderij te zijn voor ons publiek, medewerkers en vrijwilligers en te voldoen aan eisen op het gebied van dierenwelzijn.

De uitreiking van het keurmerk zal naar verwachting half januari plaatsvinden.

Waarom het Keurmerk Kinderboerderijen?
Een kinderboerderij is een bedrijf dat, net zoals andere bedrijven, aan wettelijke en kwaliteitsvoorschriften moet voldoen. In Nederland zijn naar schatting zo'n 450 tot 500 kinderboerderijen en dierenweides. Aan al die locaties worden jaarlijks bijna 30 miljoen bezoeken afgelegd. Het is het belangrijk dat de kinderboerderij niet alleen leuk en leerzaam is, maar ook veilig en verantwoord. Om dat te kunnen waarborgen, is met het Keurmerk kinderboerderijen een stap gezet naar de professionalisering van kinderboerderijen. Deze professionalisering heeft als doel om de kwaliteit van kinderboerderijen te verhogen om de continu├»teit van kinderboerderijen in de toekomst te kunnen waarborgen.

Meer foto's en een verslag van de toetsing staan op onze Facebookpagina: Toetsing Keurmerk Kinderboerderijen


Het keurmerk: veilige en verantwoorde kinderboerderij


Controle van de administratie en protocollen


Controle op het terrein van de stallen, gebouwen en dieren

De kinderboerderij heeft dinsdag 11 december met de kerststal in het centrum van Gouda gestaan tijdens Gouda bij Kaarslicht. De ezel, schapen, konijnen en kippen waren ook van de partij. In prachtige gewaden gekleed stonden de vrijwilligers, in de rol van herder, wijze, Jozef en Maria in de kerststal. Alleen de baby was niet echt. Deze rol hebben we laten vertolken door 'baby born'.

In groepjes mochten kinderen de kerststal in, waarna de herder hen het kerstverhaal vertelde. Ook de wijzen, Jozef en Maria speelden het kerstverhaal mee. Vervolgens mochten de kinderen even een kijkje nemen bij het pasgeboren kindje.

De kerststal was ook dit jaar weer een grote publiekstrekker.

Hieronder staan een aantal foto's. Meer foto's en een verslagje zijn te vinden op onze Facebookpagina: Activiteiten - kerststal kaarsjesavond 2012

 

Op woensdag 28 november 2012 heeft Sinterklaas de kinderboerderij bezocht. Het feest werd door ruim 60 kinderen bezocht en het was gezellig druk. Al was het een stuk drukker dan verwacht... Er hadden zich 20 kinderen aangemeld, maar er kwamen er drie keer zoveel. Dat was dus flink improviseren voor onze medewerkers en stagiaires die deze activiteit begeleiden.

Kinderen konden hun zwarte Pietenvaardigheden testen, knutselen en kregen uiteraard pepernoten uitgedeeld van de zwarte pieten. Aan het eind van de middag kwam ook Sinterklaas zelf nog even langs. Hij kreeg vele tekeningen van de kinderen. Na het bezoek vertrok hij weer met de koets van Ton van Duin. Dit bezoek van Sinterklaas is mede mogelijk gemaakt door wijkteam Bloemendaal.

Meer foto's zijn te vinden op onze Facebookpagina: Activiteiten - Sinterklaasfeest 2012

Een bezoek aan de kinderboerderij is leuk, maar volgen wat er nog meer gebeurt of welke activiteiten wij organiseren maakt het nog leuker! Zo kunnen we onze bezoekers nog meer betrekken bij alles wat er op de kinderboerderij gebeurt.

Op onze Facebookpagina zijn alle aankondigen voor activiteiten te lezen. Ook vindt u hier het laatste (dieren)nieuws en veel foto's. Deze pagina is erg populair en heeft inmiddels in vier maanden ruim 250 volgers.

Sinds kort heeft de kinderboerderij ook een twitteraccount. Regelmatig zullen wij door middel van tweets onze volgers op de hoogte houden.

Kortom, komt u graag op de kinderboerderij en wilt u niets missen? Volg ons dan ook digitaal!

 

Blij met de kinderboerderij?
Onlangs is er een tevredenheidsonderzoek gehouden op de kinderboerderij. Wij ontvingen vele reacties en willen u hartelijk bedanken voor uw medewerking. Om u vast een idee te geven van de uitkomst van het onderzoek leest u hierbij een korte samenvatting. Wij zullen u later op de hoogte stellen van de rest van de bevindingen uit het onderzoek, maar ook wat wij hiermee gaan doen.

Korte samenvatting
De meeste mensen komen 1 tot 2 keer per maand op de kinderboerderij en blijven 60 tot 120 minuten. De vaakst genoemde reden voor een bezoek is lekker even buiten gevolgd door contact met de dieren. Over het algemeen is men erg tevreden over alle aspecten op de kinderboerderij en waren er geen overduidelijke punten van ontevredenheid. Men was voornamelijk erg te spreken over de verzorging van de dieren. Al zouden de contactmogelijkheden wel iets beter kunnen volgens een aantal invullers.

Contactmogelijkheden met dieren
Wilt u meer weten over het hoe en waarom van diercontacten op de kinderboerderij. Ook hier hebben we een korte toelichting op geschreven, lees meer: Contact met dieren en de antwoorden op de onderstaande vragen.

contactkonijnkl    contactkalf

Hieronder leest u de meestvoorkomende vragen en opmerkingen over de dieren uit de vragenlijst:

Waarom mogen de kinderen niet in de hokken bij de konijnen?
In de kleinveeschuur mogen de kinderen niet in de verblijven. De verblijven zijn hier niet voldoende groot voor, omdat de konijnen zich moeten kunnen terugtrekken en zich veilig voelen in hun eigen verblijf. Ook zijn er soms konijnen drachtig of liggen er nestjes met jonge konijntjes. Niet alle konijnen zijn zo mak dat ze het prettig vinden om benaderd te worden. We hebben daarom een groepje konijnen mak gemaakt, die tijdens de dreumesochtenden worden ingezet in de knuffelhoek. Dit vindt plaats onder begeleiding.

De knuffelhoek is ook beschikbaar voor groepen, bijvoorbeeld scholen of BSO. We kijken ook naar de mogelijkheden om de knuffelhoek vaker open te stellen voor kinderen.

Waarom zijn de hekjes bij de konijnen niet lager?
We hebben de hokken in de kleinveeschuur zo gemaakt dat de konijnen goed zichtbaar zijn, maar de hekken hebben deze hoogte, zodat de konijnen er niet uit kunnen springen en kinderen er niet in klimmen.

Waarom is er geen permanente knuffelhoek?
Wij vinden het belangrijk dat contact tussen kinderen en dieren op een goede manier plaatsvindt. In de knuffelhoek is altijd begeleiding aanwezig, die uitleg kan geven en kinderen kan helpen als zij het bijvoorbeeld nog een beetje spannend vinden. De dieren worden meestal een half uur, maar maximaal 1 uur achter elkaar ingezet in de knuffelhoek. Daarna mogen ze weer terug in hun eigen verblijf.

In de hooiberg wordt binnenkort een stal ingericht met grote konijnen, die wel toegankelijk is. De dieren kunnen zich altijd terugtrekken en mogen niet worden opgetild. In het voorjaar en zomer zitten deze konijnen in de knuffelwei.

Waarom kunnen kinderen de cavia's niet aaien?
De cavia's in de caviabergen zijn niet zo tam. Dit zijn echte kijkdieren, waarbij goed te zien is hoe deze dieren zich van nature gedragen. Een aantal cavia's hebben wij wel mak gemaakt. Zij zitten binnen in de hooiberg en worden ingezet in de knuffelhoek, onder andere tijdens de dreumesochtenden.

Waarom kunnen kinderen de varkens niet aaien?
Dat is op dit moment nog niet mogelijk. Destijds rond de bouw van de stal (kort na de varkenspestcrisis) was de verwachting dat de eisen rond het houden van varkens veel strenger zouden worden. De stal werd dus ingericht volgens de nieuwste (verwachte) eisen. Inmiddels is allang gebleken dat dit allemaal wel meevalt en wordt de stal ook op een andere manier gebruikt. De glazen ruiten zitten er nog wel in, maar dit zal in de toekomst nog veranderen, zodat bezoekers onze varkens echt kunnen ruiken, horen en aanraken.

Daarnaast willen we gaan overstappen op een nieuw en heel mensgericht varkensras, het Kunekune varken. We willen publiek de mogelijkheid geven om met deze vriendelijke varkens in contact te komen en wellicht ook de mogelijkheid om de varkens naar buiten te laten.

Waarom mogen de kinderen de dieren niet voeren?
De dieren allemaal een eigen dieet. Als bezoekers mogen voeren kunnen de dieren veel te dik worden.  Ook hebben we er geen zicht op de kwaliteit van het voer dat de dieren krijgen, bijvoorbeeld bedorven of beschimmeld voedsel. Van verkeerd voedsel kunnen de dieren (erg) ziek worden. Bij de ingang en verschillende plaatsen op het terrein is aangegeven waarom de dieren niet gevoerd mogen worden met zelf meegebracht voedsel. Dit kan achtergelaten worden in de tonnen bij het hek.

Voor een aantal dieren, zoals de kippen en watervogels is het mogelijk speciaal voer te kopen en ze dit te geven.

De geiten, schapen, paarden, ezels en koeien mogen niet gevoerd worden, omdat zij dan erg opdringerig kunnen worden. Dit is niet alleen vervelend voor onze (kleine) bezoekers, maar kan ook nog eens gevaarlijk zijn.

Waarom is er niet de mogelijkheid tot het geven van flesjes aan lammetjes?
Gelukkig is dit niet nodig. Onze  lammetjes drinken bij de moeder. Deze melk is beter voor ze dan flesvoeding. Alleen als ze te weinig melk krijgen bij de moeder of als deze niet voor ze kan zorgen krijgen ze flesvoeding.

Waarom is het niet mogelijk om pony/ezelritjes te maken?
Aan het rijden op pony's of ezels zijn altijd risico's verbonden. Zo is het verplicht om dan een goed passende cap te dragen en te zorgen voor goede begeleiding (instructrice). In het verleden hebben wij dit wel gedaan, maar gemerkt dat onze dieren het niet altijd prettig vonden. Wij hebben besloten dit niet te doen, maar het is wel mogelijk om te helpen met de verzorging van de pony's en ezels tijdens kinderfeestjes.

Waarom lopen de kippen niet los?
De kippen lopen niet meer los op het terrein, zodat het terrein en de speeltuin schoon blijven. Het is wel mogelijk om in de knuffelweide en bij de kippenren achterin bij de kippen het verblijf in te gaan.

Waarom zijn er zoveel eenden?
Veel van deze eenden zijn wilde eenden die lekker een hapje mee komen eten bij onze eenden. Vooral in het najaar en de winter kunnen dit grote aantallen zijn.  Je ziet vaak veel dieren rond voedertijd, de rest van de dag zijn het er al een stuk minder, dan vliegen ze weer weg.

Andere diersoorten
Een aantal opmerkingen gingen over de afwezigheid van bepaalde diersoorten of het voorstel bepaalde dieren te houden, zoals lama's, hagedissen, kleine knaagdieren of fretten. Het is niet altijd zonder meer mogelijk om andere dieren te gaan houden. Belangrijk is geschikte huisvesting en voldoende kennis van de verzorging. Daarnaast zijn aan bepaalde diersoorten ook hogere kosten verbonden.

Wel zullen er een aantal veranderingen gaan plaatsvinden in ons dierenbestand, zo is het de bedoeling om weer parkieten en tamme ratten te gaan houden. Hiervoor worden eerst verblijven geschikt gemaakt.

Zit uw vraag of opmerking er niet tussen of wilt u hier meer over weten? U kunt uw vraag altijd stellen. Dit kan via ons contactformulier.
Mogelijk vindt u uw antwoord ook in ons artikel: Contact met dieren

Gouwestad TV zendt de komende week een filmpje uit over kinderboerderij De Goudse Hofsteden. Het filmpje is te bekijken op Kabelkrant TV en wordt uitgezonden in de week van 5-12 nov: Iedere dag om 10.30, 15.30, 19.00 en 22.30 uur t/m 12 november 15.30 uur. Het filmpje is gemaakt door John van Kleef.

In het filmpje legt beheerder Sandra Harkes uit wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een kinderboerderij en welke kosten hiermee gemoeid zijn. Zo zijn dit niet alleen de kosten voor de verzorging van de dieren, maar moet ook rekening gehouden worden met Arbo. Door middel van sponsoring wordt de kinderboerderij ondersteund. Zo wordt laten zien hoe opleidingsbedrijf SPB uit Waddinxveen mensen gratis beschikbaar stelt voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden.

Door de bezuinigingen moet de kinderboerderij de komende 3 jaar 50.000 euro inleveren. De kinderboerderij is daarom hard opzoek naar mogelijkheden voor nieuwe inkomsten. Zo kunnen bezoekers vriend worden en kunnen bedrijven de kinderboerderij als 'bedrijfsvriend' ondersteunen. Lees hierover meer: Steun de kinderboerderij.

Bekijk het filmpje: Special - Kinderboerderij De Goudse Hofsteden

 

Achtergrondinformatie bij de Special:
Kinderboerderijen door heel Nederland verkeren in zwaar weer. Zo ook kinderboerderij De Goudse Hofsteden, aan de Bloemendaalseweg te Gouda. Het runnen van een kinderboerderij kost geld. Heel veel geld. Maar van overheidswege wordt de laatste jaren volop bezuinigd, en gemeenten dragen steeds minder bij aan de kosten die aan het exploiteren van een kinderboerderij verbonden zijn. Kinderboerderijen moeten dus steeds vaker gedeeltelijk- en soms zelfs geheel hun eigen broek ophouden.

Kinderboerderijen vervullen een belangrijke rol in onze samenleving. Het is niet alleen een leuke attractie, uitje of speeltuin, maar het heeft ook een sociale en pedagogische functie. De kinderboerderij heeft uiteraard boerderijdieren, maar ook een moestuin en een bijentuin. Ook beschikt de kinderboerderij in Gouda over een heus weerstation. Scholen brengen vaak een bezoek aan de kinderboerderij om leerlingen kennis te laten maken met de vele dieren, en de kinderen op deze manier spelenderwijs leerstof bij te brengen over de boerderijdieren en over wat de natuur ons te bieden heeft.

Een kinderboerderij word vrijwel geheel door vrijwilligers draaiende gehouden. De subsidiekraan voor de onkosten wordt langzaam dichtgedraaid. Als er niet snel nieuwe inkomstenbronnen worden gevonden dreigt zelfs sluiting op termijn. Dat mag natuurlijk echt niet zo ver komen! Maar waarom heeft een kinderboerderij dan zoveel kosten? Waar word het geld aan uitgegeven?

Beheerder Sandra Harkes geeft toelichting...

Op zaterdag 27 oktober vond het jaarlijkse Halloweenfeest plaats. De kinderboerderij was het terrein van spoken, heksen en andere griezels. Overdag waren er vele leuke activiteiten, zoals pompoen uithollen, verkleedwedstrijd en spelletjes. Ook konden kinderen zich laten schminken tot griezel of heks. De natuurspeeltuin was ingericht als spannende spooktunnel. Overdag geschikt voor alle leeftijden, maar 's avonds in het donker echt spannend.

's Avonds kon er in de kantine griezelig lekker gegeten worden. Gerechten hadden toepasselijke namen als 'heksenprut', 'moerasbrij' of 'spinnenkoppen'. Dit betekende smullen van pompoensoep, erwtensoep, poffertjes, creatief versierde pannenkoeken, tosti's en ijs toe.

Daarna werd het feest afgesloten met een lampionoptocht in het donker. Ruim 100 kinderen en volwassenen deden mee!

Onderstaand een aantal foto's van het feest. Meer foto's op onze Facebookpagina: Halloweenfeest 2012
 

Op woensdag 24 oktober is het verbouwde kippenverblijf en de nieuwe geitenpiramide geopend door wethouder Wendy Ruwhof. Samen met een aantal kinderen opende zij het kippenverblijf door het kippenluikje open te trekken. De kippen kwamen al snel een kijkje nemen in hun buitenren.

De geitenpiramide was smakelijk versierd met wortels en stukjes appels. Het duurde niet lang voordat de geiten daar bovenop stonden.  

Na de feestelijke opening waren er leuke spelletjes voor de kinderen en een hapje en drankje na.

Hieronder zijn een aantal foto's van de opening te zien, meer foto's zijn te vinden op: Facebook kinderboerderij Gouda


Openingshandeling door wethouder Wendy Ruwhof samen met kinderen


De kippen voeren in hun nieuwe buitenren

Veel belangstelling bij de geitenpiramide

De versiering smaakt goed

Spelletjes voor de kinderen

Sponsoren geitenpiramide: Wetering, Van Ooijen Gouda, de Soroptimistenclub en de opbrengst van de collecte 2012

Sponsoren kippenverblijf: E. van Leeuwen, Kiwanis, De Kring Reeuwijk, AH Lekkenburg, Grant Thormton, Dierenhandel Hoogendoorn, Mozaiek Wonen, Hoogendoorn Hout, Schildersbedrijf Wil Steeg, SPB Waddinxveen, Gemeente Gouda, de heer Van Leeuwen en mevr. Cirk

Bedankt voor alle bijdragen. Onze sponsoren zullen binnenkort ook te vinden zijn op de bedrijfsvriendenpagina op deze website.
 

Sindskort kunt u op de kinderboerderij ook uw kleine oude apparaten (zoals waterkokers, wekkerradio's etc.) inleveren. Via Wecycle verzamelen we electrische apparaten en energiezuinige verlichting in.
Dit wordt dan op zo'n efficient mogelijke manier gerecycled. Hiermee leveren we een bijdrage aan een goed milieu en zorgen we dat minder grondstoffen uit de natuur gehaald moeten worden.

Dus lever uw kapotte kleine electrische apparaten in op de kinderboerderij!

Woensdag 24 oktober van 15.15 - 16.30 uur wordt onze verbouwde kippenren en de nieuwe geitenpiramide officieel geopend. Wethouder Wendy Ruwhof zal bij deze opening aanwezig zijn. Voor kinderen zullen er diverse leuke actviteiten georganiseerd worden.

Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn!

Onderaan dit bericht staan foto's van deze projecten.

Geitenpiramide
De geitenpiramide is neergezet met behulp van giften, de collecte-opbrengst en dankzij het aannemingsbedrijf. De nieuwe geitenpramide is net zo groot als de oude piramide, maar er is voor gekozen om er geen openingen meer in te maken. Mede uit veiligheid voor de gebruikers. De geiten en onze bezoekers zullen nog heel lang plezier hebben van deze stevige en mooie piramide!

De grond rondom de piramide is nu erg nat en zal nog worden opgehoogd en opnieuw ingezaaid, zodat het straks weer helemaal netjes is.


De oude piramide is versleten en niet veilig meer.


Een zeer stevige constructie.


Het eindresultaat. Hier zijn we erg blij mee!

 

De kippenverblijven en kuikenopfok
Het kippenverblijf is verbouwd en voorzien van buitenrennen voor onze kippen. Op dit moment wordt nog gebouwd aan de inrichting van de kuikenopfokhokken en worden er een aantal dierverblijven ingemaakt. De kippen, een toom wyandottes en barnevelders, maken al gebruik van hun riante onderkomen.

Het kippenverblijf is er in de loop der jaren heel anders uit komen te zien.


De oorspronkelijke ren, bestaande uit 9 hokken met verschillende kippenrassen. 


De kippenrennen in 2006. Het aantal rassen is verkleind en de hokken vergroot.
Er zijn aparte nachthokken gekomen.


De twee verblijven van de kippen zijn voorzien van een buitenren.


De wyandottes gebruiken het hekje in de buitenren als zitstok.
Even lekker uitrusten...

De kuikenopfokruimte wordt nog verder ingericht.

 

Foto's tijdens de verbouwing: 23 juli: update foto's verbouwing kippenren

 

 

 

Op zaterdag 22 september vond de jaarlijkse vrijwilligersdag plaats. Ieder jaar bedankt de kinderboerderij haar vrijwilligers voor hun inzet door middel van een gezellig uitje. Dit jaar maakten de vrijwilligers een speurtocht per boot over de Reeuwijkse plassen die werd afgesloten met een gezellige barbecue.

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de kinderboerderij. Ruim 70 vrijwilligers helpen mee met de verzorging van de dieren, de kantine, moestuin, het organiseren van activiteiten en nog veel meer. Meer weten over vrijwilligerswerk op de kinderboerderij: Medewerkers en vrijwilligers

 

Meer foto's, bekijk het album op onze Facebookpagina

Ons adres

Kinderboerderij ‘De Goudse Hofsteden’ 
Bloemendaalseweg 34a 
2804 AB Gouda 
0182-514219 

Reguliere openingstijden

1 april – 30 september:
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 17 uur
Maandag geopend vanaf 13 uur

1 oktober – 31 maart: 
Dinsdag t/m zondag: 10 tot 16.30 uur

Bekijk hier de uitzonderingen

Hoe is het weer?

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.
captcha